Czy jesteś za przyjęciem dekalogu jako oficjalnego wyznacznika działań Pospolitego Ruszenia?
Tak, w formie proponowanej w 1 poście
0%
[ 0 ]
Nie, jestem przeciwny w ogóle
25%
[ 1 ]
Tak, w formie zmienionej (propozycja w poście stanislaw5b)
75%
[ 3 ]
Wszystkich Głosów : 4
Autor
Wiadomość
Niedźwiadek Pospolite Ruszenie
Liczba postów : 89 Poparcie : 95 Join date : 01/04/2013 Age : 31 Skąd : Opolskie
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Sro Sie 07, 2013 8:09 am
Ale zażarta dyskusja...
Może zamiast dekalogu, zróbmy te pare punktów, na temat których wszyscy jesteśmy zgodni?
Kacper Rebel Pospolite Ruszenie
Liczba postów : 277 Poparcie : 397 Join date : 29/03/2013 Skąd : Gubin/lubuskie
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Sro Sie 07, 2013 10:54 am
Zgadzam sie z Niedzwiadkiem. Prostytucje i marihuane powinnismy przemaglowac w osobnym watku, a tu zbierzmy te punkty co do ktorych sie zgadzamy w jedna spojna calosc. W tym tygodniu postawie WIKI z naszymi propozycjami i przeniesiemy tam dyskusje na temat konkretnych, "nie budzacych kontrowersji" punktow. Na te kontrowersyjne tematy pogadajmy jeszcze i ustalmy wspolny punkt widzenia jezeli to mozliwe.
Jednoscesnie apeluje o trzymanie pewnego, minimalnego poziomu dyskusji. Wulgaryzmy i wycieczki osobiste zostawcie dla politykow, tutaj gramy wszyscy w jednej druzynie i to ze mamy rozny punkt widzenia na jakas kwestie to zdrowy objaw. Po to mamy to forum zeby o tym rozmawiac a nie sie przescigac w chamstwie. Rastak, twoj komentarz o lezeniu krzyzem tez byl nie na miejscu. Co do mojego podejscia do sprawy, to dementuje - nie mam wyjebane.
Co do prostytucji i legalizacji marihuany, to moze zastanowmy sie nad rozwiazaniami czesciowymi, na ktore moglaby przystac wiekszosc. Na przyklad, nie legalizacja, a daleko posunieta depenalizacja. Chyba kazdy sie zgodzi z tym ze to chore, gdy wielu ziomkow "siedzi za chmure za wieziennym murem", nawet jesli nie podoba im sie pomysl calkowitej legalizacji. Podobnie z prostytucja - jakies rozwiazanie chodzby tylko polowiczne, gwarantujace dziewczynom zdrowe warunki pracy i uwolnienie z ukladow mafijnych, chyba dla nikogo nie bedzie zbyt drastyczne. Zapelnianie dziurywplywami z prostytucji, moze razic i wcale mnie nie dziwi ze ludzie glosno wyrazaja swoj sprzeciw.
Moj stosunek do marihuany wyraza dobrze ten utwor:
rastak Pospolite Ruszenie
Liczba postów : 83 Poparcie : 87 Join date : 20/06/2013
Wtrącę się do dyskusji, korzystając z tego że mam w miarę trzeźwy umysł. Niestety wstaję o 3:30 i wracam do domu tak naprawdę tylko jeść i spać, tak więc udzielać się nie będę zbyt aktywnie w najbliższej przyszłości. Dobra, EOT.
Stety, albo niestety - popieram punkt widzenia Rastaka. Przytoczył on najwięcej sensownych argumentów, które tylko mnie utwierdziły. Proponuję aby wprowadzić te punkty do naszego manifestu, a Rastaka uczynić rzecznikiem do tychże punktów.
Wiem mniej więcej o co chodzi Black Cat, sam miałem dziewczynę, która bardzo podzielała jej punkt widzenia. Tak samo sądziła o prostytucji, patrząc na nas jak na zwierzęta. Zwłaszcza, że ja mam zdanie na ten temat odmienne. Sam jej nie zdradziłem (była moją pierwszą dziewczyną), nie zamierzam też zdradzać obecnej z kimkolwiek. Życia nie znam, wartości moralne są moim zdaniem u mnie na dobrym poziomie. Bardzo nie podzielam żadnych odstępstw od, dość konserwatywnych, zasad. Jednakże uważam, że "najstarszy zawód świata" nie bez powodu jest najstarszy Zarówno mężczyźni, jak i kobiety, posiadają swoje potrzeby, które muszą czasami zaspokajać - i jest to jak najbardziej "zwierzęce", jako gatunek dokonaliśmy rzeczy niesamowitych, jednakże zapominamy o tym jak wiele mamy z tymi, jakże prymitywnymi, istotami, wspólnego. Nie jest to według mnie obraźliwe, po prostu pochodzimy od małpy. Moja dziewczyna była wychowywana w katolickiej rodzinie, chodzenie do kościoła etc., uważała prostytucje za wynaturzenie i obrzydlistwo - miejsce gdzie nie najładniejsze panie spotykają się ze starymi panami z brzuszkiem i uprawiają seks. Prostytucję osobiście traktuję jako swego rodzaju usługę, specyficzną, ale usługę, która powinna być legalna i kontrolowana. Osobiście rozróżniam "kochanie się" i "uprawianie seksu", jedni kochają się ze swoją ukochaną, inni wolą chodzić do prostytutki, pozbawiając tej czynności pierwiastka duchowego - i nic nam do tego. Powinniśmy skupić się na tym, że niektóre kobiety są wykorzystywane, a legalizacja im pomoże likwidując czarną część prostytucji, da nam wpływy do budżetu. Ponadto, w przeciwieństwie do np. marichuaniny, nie trzeba tych ludzi leczyć... Każdy może pójść do prostytutki i spełnić swoje fantazje, nie przymuszając do tego nikogo, ona zrobi to bez oporów.
To moje zdanie w kwestii prostytucji, co do marihuany nie mam już niestety czasu. Widać, że mamy zdania podzielone... Ale to może i lepiej, można prowadzić dyskusję
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Pią Sie 09, 2013 7:58 am
Rozmawialem z Ciuzynskim na temat tych dwoch nieszczesnych punktow. Przepowiedzial dokladnie to co zapowiadalem. Prawicowe media zjedza nas jak z czyms takim wyjdziemy, to bedzie koniec ruchu, nikt nie bedzie chcial z nami gadac.
stasiu napisał:
Przytoczył on najwięcej sensownych argumentów, które tylko mnie utwierdziły. Proponuję aby wprowadzić te punkty do naszego manifestu, a Rastaka uczynić rzecznikiem do tychże punktów.
Zglaszam sprzeciw. Po pierwsze nie liczba argumentow powinna miec znaczenie, tylko ich sila. Po drugie wydaje mi sie ze Rastaka czasem za bardzo ponosi by mogl byc rzecznikiem, a po trzecie nie da sie byc rzecznikiem od dwoch punktow - rzecznik ma bronic calosci postulatow, a nie odsylac po odpowiedz na niektore pytania do kogos innego.
Po kolejne, to nie bedzie komu mial tlumaczyc zasadnosci tych punktow, bo nikt go nawet nir bedzie sluchal - przylepia nam latke i po ptakach. No i jeszcze na koniec dodam, ze postulaty powinny byc jak najprostsze, abstrakcyjne i ogolnikowe, powinny sie tez odnosic do zasad moralnych. W zadnym wypadku nie powinny dzielic, a tylko jednoczyc. Jezeli jakis poglad jest kontrowersyjny i nastawi do nas nieprzychylnie czesc organizacji, nie powinnismy go prezenentowac. Tylko ramie w ramie z innymi mozemy wygrac, a wkraczajac na tmat aborcji, marihuany czy narkotykow, automatycznie wchodzimy w konflikt z polowa antyrzadowych organizacji. Wiem ze sie powtarzam, ale teraz mam wsparcie z manuala do rewolucji. Zapodam zaraz do znalezionych w sieci.
Black Cat Uczestnik
Liczba postów : 61 Poparcie : 67 Join date : 01/04/2013 Skąd : Dolnośląskie
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Sob Sie 10, 2013 11:09 pm
rastak napisał:
Po pierwsze marihuanistów a nie marihuanofilów.
Po drugie, mieszkając w Holandii nie zauważyłem, żeby tamtejsze społeczeństwo (rdzenne) było jakieś głupsze od tego polskiego. Wręcz przeciwnie- mało holendrów w coffeeshop'ach, więcej przyjezdnych. Większość holendrów mówi biegle w trzech językach, kończy studia i uwaga- realizuje się zawodowo. Są też ludzie kończący zawodówki i pracujący "na swoim", w sektorze usług. Oczywiście jest też miejsce w tym systemie społecznym dla bezdomnych, bandytów, kanalii itp. jednak jest to margines. Wracając do tematu-"zakazany owoc najlepiej smakuje" i to po części kusi małolatów do palenia konopi. Jestem za zwiększeniem kar dla osób, które udostępnią narkotyki osobom nieletnim. Mało tego można przesunąć granicę "przydatności do spożycia" na 21 rok życia.
Wpływy do budżetu- ogromne To jest właśnie powód dla którego jestem za legalizacją. Mówi się (nie są to potwierdzone informacje, ot ciekawostka usłyszana w barze z marihuaną), że średniej wielkości Coffeeshop przynosi budżetowi 3mln Euro rocznie (gram kosztuje tam około 7E-około 30zł czyli tyle ile w polsce),więc 3mln x 4zł =12 mln złotych. Powiedzmy 1000 takich placówek w naszym kraju = 12 000 000 000 zł dla budżetu Polandii, mało tego, nowe miejsca pracy powstaną, małolaci nie będą szli do więzienia (miesięczne utrzymanie więźnia to około 2500 zł, które można przeznaczyć na kuracje odwykową ), zaoszczędzimy również na kosztach sądowych, które są ogromne, oraz na ściganiu "przestępców". Weź pod uwagę to, że chcę aby Państwo miało monopol na sprzedaż marihuany co da nam jeszcze większe zyski.
Co do zdrowotności, to zapewne nie wiesz, ale do marihuany, tak jak do papierosów są dodawane substancje łatwo uzależniające, więc ma to też duże znaczenie dla potencjalnego odbiorcy. Poza tym, nie wiem czy wiesz, ale często zdarzają się na czarnym rynku "nakrapiane" susze roślinne, zawierające opiaty (Heroina) lub inne groźne substancje....
Jeżeli to ma przyciągnąć zwolenników do organizacji to jest mi to na rękę. Jeżeli media chcą nam przykleić łatkę narkomanów- bardzo chętnie nas wybronię z tego. Chodzi o kasę i o los młodych polaków. Weź pod uwagę to, że punkt ten był na końcu mojego "dekalogu"...
Prostytucja ? Jesteś przeciwko sprzedawaniu własnego ciała?! nie sprzedawaj!!! Jeżeli są osoby, które chcą to robić i są osoby, które chcą za to płacić i nikt nie robi osobom postronnym krzywdy, to czemu mamy im tego zabronić? W gwoli ścisłości, tak jestem facetem, tak mam potrzeby seksualne, tak muszę zaspokoić swoje żądze, tak zaspokajam ją ze swoją życiową partnerką, NIE, nie korzystam z usług zamtuzów czy przydrożnych cichodajek. Nie uważam, żeby inteligencja miała coś wspólnego z powstrzymywaniem się przed, jak to nazwałaś "prymitywnymi instynktami"- ludzie zaspokojeni seksualnie to ludzie bardziej wydajni w pracy umysłowej, bardziej kreatywni (ot co do inteligencji) nie wspominając o dobrym samopoczuciu, pozytywnych skutkach zdrowotnych płynących z częstego zaspokajania swoich "prymitywnych instynktów". Dlatego uważam, że nie zaspokajanie ich, jest przejawem braku inteligencji.
I jeszcze jedno- Pieniądze do budżetu, nie posiadam wiedzy jakie to mogą być sumy, ale wierz mi, że nie będą to małe kwoty...
Każda substancja zażywana w dużej ilości nie tylko uzależnia, ale czym większy wywiera wpływ na organizm tym większe są skutki uboczne jej zażywania (w zależności od bariery tolerancji organizmu na tę susbtancję) więc nie tylko związki dodawane do trawki (słyszałam o nich nie jeden raz) uzależniają, a nie raz słyszałam o tym że "czysta" trawka to samo zdrowie. Jeśli tak to dlaczego w publikacjach naukowych jako skutki uboczne THC podawano: zaburzenia koncentracji, dychawicę płucną, padaczkę i ogłupienie ? A co do tematu prostytucji to jeśli (nagminne) zaspokajanie potrzeb seksualnych nie jest przejawem braku inteligencji to chodźmy wszyscy na ulice i onanizujmy się (tak jak w koncowych scenach filmu "Pachnidło") i zobaczymy czy masz rację. Według mnie wszystko ok, ale musi być jakiś umiar a kobiety "wyzwolone" takiego nie mają i dlatego nie należy zachwalać tego co robią. Można tak ciągnąć wymianę argumentów, więc może skupmy się na ważniejszych postulatach/punktach dekalogu niż legalizacja marihuany
Black Cat Uczestnik
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Sob Sie 10, 2013 11:19 pm
stanislaw5b napisał:
Wtrącę się do dyskusji, korzystając z tego że mam w miarę trzeźwy umysł. Niestety wstaję o 3:30 i wracam do domu tak naprawdę tylko jeść i spać, tak więc udzielać się nie będę zbyt aktywnie w najbliższej przyszłości. Dobra, EOT.
Stety, albo niestety - popieram punkt widzenia Rastaka. Przytoczył on najwięcej sensownych argumentów, które tylko mnie utwierdziły. Proponuję aby wprowadzić te punkty do naszego manifestu, a Rastaka uczynić rzecznikiem do tychże punktów.
Wiem mniej więcej o co chodzi Black Cat, sam miałem dziewczynę, która bardzo podzielała jej punkt widzenia. Tak samo sądziła o prostytucji, patrząc na nas jak na zwierzęta. Zwłaszcza, że ja mam zdanie na ten temat odmienne. Sam jej nie zdradziłem (była moją pierwszą dziewczyną), nie zamierzam też zdradzać obecnej z kimkolwiek. Życia nie znam, wartości moralne są moim zdaniem u mnie na dobrym poziomie. Bardzo nie podzielam żadnych odstępstw od, dość konserwatywnych, zasad. Jednakże uważam, że "najstarszy zawód świata" nie bez powodu jest najstarszy ;)Zarówno mężczyźni, jak i kobiety, posiadają swoje potrzeby, które muszą czasami zaspokajać - i jest to jak najbardziej "zwierzęce", jako gatunek dokonaliśmy rzeczy niesamowitych, jednakże zapominamy o tym jak wiele mamy z tymi, jakże prymitywnymi, istotami, wspólnego. Nie jest to według mnie obraźliwe, po prostu pochodzimy od małpy. Moja dziewczyna była wychowywana w katolickiej rodzinie, chodzenie do kościoła etc., uważała prostytucje za wynaturzenie i obrzydlistwo - miejsce gdzie nie najładniejsze panie spotykają się ze starymi panami z brzuszkiem i uprawiają seks. Prostytucję osobiście traktuję jako swego rodzaju usługę, specyficzną, ale usługę, która powinna być legalna i kontrolowana. Osobiście rozróżniam "kochanie się" i "uprawianie seksu", jedni kochają się ze swoją ukochaną, inni wolą chodzić do prostytutki, pozbawiając tej czynności pierwiastka duchowego - i nic nam do tego. Powinniśmy skupić się na tym, że niektóre kobiety są wykorzystywane, a legalizacja im pomoże likwidując czarną część prostytucji, da nam wpływy do budżetu. Ponadto, w przeciwieństwie do np. marichuaniny, nie trzeba tych ludzi leczyć... Każdy może pójść do prostytutki i spełnić swoje fantazje, nie przymuszając do tego nikogo, ona zrobi to bez oporów.
To moje zdanie w kwestii prostytucji, co do marihuany nie mam już niestety czasu. Widać, że mamy zdania podzielone... Ale to może i lepiej, można prowadzić dyskusję
Masz rację i prostytucja będzie trwała chyba już w nieskonczoności, ale według mnie człowiek jako istota wyższa powinna iść do przodu i ewoluować w organizm dbający o dobro całej planety, w tym wszystkich ludzi i zwierząt na niej zamieszkałych i po to My tu właśnie jesteśmy żeby zmienić coś chociaż w Naszym Kraju. Trzeba jakoś uzmysłowić ludziom, że nie mogą siedzieć bezczynnie w domach i czekać aż ktoś zmieni świat za nich.
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Nie Sie 11, 2013 1:53 pm
Moim zdaniem... (tymi dwoma słowami podkreślam, że wszystko co napiszę jest tylko moją opinią, więc dla tych poprawnych politycznie- wypowiedź ta jest w 100% poprawna politycznie)
Kacper nie ośmieszaj się. Jeżeli mnogość trafnych argumentów jest dla Ciebie bez "siły" to o czym my tutaj rozmawiamy. Prezentujesz postawę polityka, bądź kleryka- prawda do Ciebie nie przemawia, tylko patrzysz przez pryzmat własnych przekonań. Bardzo ładnie wychował Cie system, a media przepięknie Tobą manipulują. Co mnie obchodzi łatka przyklejona przez prorządowe telewizje, radia i gazety. Ponadto co mnie obchodzą organizacje pozarządowe, które również są wychowane przez system i pięknie zmanipulowane przez media. Swoje myślę i swoje będę robił. Nienawidzę żydów, muzułmanów, cyganów, polityków i kleru, poprawność polityczna nie ma tu nic do rzeczy. (Teraz dopiero będziecie mogli na mnie psy wieszać). Wszystkie nacje, które wymieniłem są zagrożeniem bezpośrednim bądź pośrednim dla Rzeczypospolitej. Atakujcie mnie w tej kwestii, a każdy atak obronię i zaatakuję ze zdwojoną siłą
Popieranie mas zmanipulowanych i zastraszonych przez rząd, przez działanie pod publikę niczego nie zmieni. Musimy pomóc przejrzeć ludziom na oczy i wtedy zaatakować.
Pamiętasz takiego Pana jak Martin Luter King ?! Klasyczny przykład człowieka, który chciał dobrze dla kraju i dla ludzi, ale działał przeciwko interesom "większości". Musimy być radykalni. Inaczej możesz sobie pleść od rzeczy na łamach internetu.
Pomimo całej sympatii do Ciebie, muszę stwierdzić, że brak Ci charyzmy i cojones żeby zaprowadzić pospolite ruszenie do wiosny ludów.
Wracając do Twoich ogólników, mam idealne hasło, które będzie pasowało do nurtu, którym chcesz podążać: " Pospolite ruszenie- by żyło się lepiej".
Black Cat moim zdaniem masz coś z głową, może pora odwiedzić jakiegoś specjalistę. Prostytucja, tak jak wspomniałem, jest profesją, pół tajemną i porównywanie jej z masowym onanizmem na ulicach miast jest po prostu głupie. Sutenerstwo nie jest uprawiane na ulicy na oczach wszystkich. Nie czerpiesz przyjemności z fizycznej strony miłości/pożądania/pragnienia ? Nie zabraniaj czerpać takowej innym ludziom. To tak jakby diabetycy nagle wyszli na ulice i zakazali sprzedawać słodyczy bo oni ich spożywać nie mogą i to jest dyskryminacja. Albo bezdomni, że są przeciwko budowaniu domów, bo ich nie stać jest na budowanie domów.
Co do dragsów cały czas nie rozumiesz co do Ciebie mówię... Nie mówię, że narkotyki są dobre, jestem zupełnie innego zdania. Jednak jeżeli ludzie potrzebują narkotyków(a tak jest i tego nie zmienisz) to czemu państwo ma z tego nie czerpać zysków?
Vanitas vanitatum et omnia vanitas
Wiem że dosadnie mówię, ale mam coś do powiedzenia i nie boję się swoich poglądów. Nie chcecie dragsów i prostytucji- ja nie zmienię waszego zdania, ale pokażcie że z resztą sobie poradzicie.
Black Cat Uczestnik
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Nie Sie 11, 2013 3:26 pm
rastak napisał:
Moim zdaniem... (tymi dwoma słowami podkreślam, że wszystko co napiszę jest tylko moją opinią, więc dla tych poprawnych politycznie- wypowiedź ta jest w 100% poprawna politycznie)
Kacper nie ośmieszaj się. Jeżeli mnogość trafnych argumentów jest dla Ciebie bez "siły" to o czym my tutaj rozmawiamy. Prezentujesz postawę polityka, bądź kleryka- prawda do Ciebie nie przemawia, tylko patrzysz przez pryzmat własnych przekonań. Bardzo ładnie wychował Cie system, a media przepięknie Tobą manipulują. Co mnie obchodzi łatka przyklejona przez prorządowe telewizje, radia i gazety. Ponadto co mnie obchodzą organizacje pozarządowe, które również są wychowane przez system i pięknie zmanipulowane przez media. Swoje myślę i swoje będę robił. Nienawidzę żydów, muzułmanów, cyganów, polityków i kleru, poprawność polityczna nie ma tu nic do rzeczy. (Teraz dopiero będziecie mogli na mnie psy wieszać). Wszystkie nacje, które wymieniłem są zagrożeniem bezpośrednim bądź pośrednim dla Rzeczypospolitej. Atakujcie mnie w tej kwestii, a każdy atak obronię i zaatakuję ze zdwojoną siłą
Popieranie mas zmanipulowanych i zastraszonych przez rząd, przez działanie pod publikę niczego nie zmieni. Musimy pomóc przejrzeć ludziom na oczy i wtedy zaatakować.
Pamiętasz takiego Pana jak Martin Luter King ?! Klasyczny przykład człowieka, który chciał dobrze dla kraju i dla ludzi, ale działał przeciwko interesom "większości". Musimy być radykalni. Inaczej możesz sobie pleść od rzeczy na łamach internetu.
Pomimo całej sympatii do Ciebie, muszę stwierdzić, że brak Ci charyzmy i cojones żeby zaprowadzić pospolite ruszenie do wiosny ludów.
Wracając do Twoich ogólników, mam idealne hasło, które będzie pasowało do nurtu, którym chcesz podążać: " Pospolite ruszenie- by żyło się lepiej".
Black Cat moim zdaniem masz coś z głową, może pora odwiedzić jakiegoś specjalistę. Prostytucja, tak jak wspomniałem, jest profesją, pół tajemną i porównywanie jej z masowym onanizmem na ulicach miast jest po prostu głupie. Sutenerstwo nie jest uprawiane na ulicy na oczach wszystkich. Nie czerpiesz przyjemności z fizycznej strony miłości/pożądania/pragnienia ? Nie zabraniaj czerpać takowej innym ludziom. To tak jakby diabetycy nagle wyszli na ulice i zakazali sprzedawać słodyczy bo oni ich spożywać nie mogą i to jest dyskryminacja. Albo bezdomni, że są przeciwko budowaniu domów, bo ich nie stać jest na budowanie domów.
Co do dragsów cały czas nie rozumiesz co do Ciebie mówię... Nie mówię, że narkotyki są dobre, jestem zupełnie innego zdania. Jednak jeżeli ludzie potrzebują narkotyków(a tak jest i tego nie zmienisz) to czemu państwo ma z tego nie czerpać zysków?
Vanitas vanitatum et omnia vanitas
Wiem że dosadnie mówię, ale mam coś do powiedzenia i nie boję się swoich poglądów. Nie chcecie dragsów i prostytucji- ja nie zmienię waszego zdania, ale pokażcie że z resztą sobie poradzicie.
Bez urazy, ale twoje wypowiedzi brzmią jak: "moja racja jest najmojsza", a ten tekst (Vanitas vanitatum et omnia vanitas) to ładnie cie podsumowuje i tyle w temacie..
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Nie Sie 11, 2013 5:42 pm
Black Cat,
Zaimki osobowe piszę się z dużych liter.
Twój argument można przytoczyć również do Twoich wypowiedzi, jest uniwersalny Bardzo ciekawe, że wychodzisz z takiego założenia, kontynuując wątek, który sam zapoczątkowałem. Założę się, że przynajmniej z częścią pierwotnego dekalogu zgodzisz się i przyznasz mi rację- i właśnie w ten sposób wychodzi Twoje zakłamanie.
Potrafiłem zgodzić się z proponowanymi zmianami pewnych punktów i przyjmuję słowa krytyki, a to, że bronię swoich postulatów jest rzeczą najnormalniejszą w świecie.
Wniosłem trochę merytoryki i poruszenia do tego ruchu... (mówiąc Twoim językiem ): "a wszystko to jak krew w piach".
Nie uważam, żeby kłótnia na takie tematy przyniosła pozytywne skutki... Masz inne zdanie na temat prostytucji, narkotyów czy aborcji- niech każde z nas pozostanie przy swoich przekonaniach.
Zacznijmy robić konkretny plan, postanowienia, czy jak to chcecie nazwać. Jeżeli się uda zrobić przewrót i zabraknie pieniędzy w budżecie to macie pomysł na załatanie dziury budżetowej
Kacper obudź się, bo usiadłeś na laurach. Wcześniej bardziej się przykładałeś.
Jestem jestem... Ostatnio troche mnie czepiasz, poszturchujesz Rastaku... Ale moze to i dobrze, bo mam motywacje zeby odpisywac, knuc, rozkminiac.... rozpetywac rewolucje
Otoz nie osiadlem na laurach tylko rozkminialem... I wykminilem to i owo. Ale to raczej nie w tym watku. W skrocie, to widze to tak - nie ma sensu tracic energii na opracowywanie szczegolowych postulatow, programu politycznego i gospodarczego, jezeli nie bedzie szansy tego wprowadzic. A zeby sie ona pojawila, to musimy odsunac trutnie od wladzy. Wiec lepiej sie skupic na tym odsuwaniu. Oczywiscie, nalezy miec alternatywe dla obecnego systemu. Trzeba wypracowac lepsze rozwiazanie i je zaproponowac w zamian obecnego. Jednak by nie tracic czasu i energii na konstruowanie programu, sadze ze najlepiej bedzie stworzyc jedynie jego zarys, szkielet i pozwolic internautom go wypelnic trescia. Dzieki temu spadnie nam z barkow cizear opracowywania programu, jak i odpowiedzialnosc za jego ewentualne mankamenty (na zasadzie: to program ogolu internautow, a nie nasz wlasny - jezeli uwazasz ze cos nalezaloby w nim poprawic, to zamiast krytykowac, zapisz sie do projektu i wprowadz w nim zmiany, ktore uwazasz za konieczne). Po drugie, ruch nasz powstal w jednym, jasno okreslonym celu - USUNAC TUSKA I JEGO RZAD! A nie w celu stworzenia partii politycznej, opracowania planu naprawczego dla kraju, legalizacji marihuany, czy jeszcze innych fikolkow. To wszystko sa sprawy poboczne, wprawdzie istotne, ale jednak poboczne, tak jak wyglad naszego logo - owszem trzeba miec swoje logo, jezeli zaklada sie organizacje, ale to nie znaczy ze zalozylo sie ja po to zeby stworzyc logo.
Wiec jezeli realizacja ktorejs z czesci planu, zaczyna pochlaniac na tyle duzo naszej uwagi, ze zaczyna odsuwac osiagniecie celu nadrzednego w czasie, musimy uciac dyskusje, wyciagnac z niej tyle ile sie da na obecnym etapie, zsyntetyzowac i uporzadkowac wnioski i przejsc do kolejnej kwestii.... Coby nie stac w miejscu....
Dlatego, zeby zamknac ta dyskusje, lecz rowniez wyniesc z niej ile mozna proponuje:
1. z obu dekalogow, oraz naszego manifestu zebrac punkty, co do ktorych jest zgoda, i sztorzyc z nich jedna poszerzona liste. - punkty delikatnie sporne dodac pod lista jako te w trakcie opracowywania - punkty co do ktorych nie ma zgody, odrzucic
2. zrobic szkielet projektu programu, a raczej jego "kregoslup moralny", zbierajac w podpunktach zasady jakie beda nam przyswiecaly podczas opracowywania projektu (np: "obnizac podatki na tyle na ile pozwalaja warunki, by pieniadze zostawaly u ludzi i mogly na siebie pracowac", "faworyzowanie rodzimy podmiotow gospodarczych w stosunku do zagranicznych", "priorytetowo chronic najbiedniejszych obywateli, gdyz dla nich nawet minimalne pogorszenie sytuacji grozi glodem i wyniszczeniem organizmu", "wykluczamy mozliwosc prywatyzacji sluzby zdrowia, systemu edukacji, oraz podmiotow strategicznych dla kraju - banki, sily zbrojne, paliwa i energetyka", "nacisk na prowadzenie wlasciwej polityki historycznej, zgodna z Polska racja stanu", "ochrona wolnosci osobistej obywateli w maksymalnie szerokim stopniu, ale tylko do momentu dopoki nie powoduje ograniczenia wolnosci innych" - powtorze je w osobnym watku). Niech to bedzie taka preambula naszego programu (a wlasciwie programu internautow, bo to nie my go stworzymy, a ogol spolecznosci), jest to naszym atutem, ze to my oklreslamy wartosci moralne i zasady etyczne ktore beda przyswiecaly projektowi. Jest to konieczne, zeby nie wyszedl nam projekt typu "jestesmy euroejczykami, wiec wyrzeknijmy sie polskosci i pozwolmy unii za nas decydowac", albo taki "sprywatyzujmy wszystko, a biedni niech sie lepiej szybko zaczna bogacic, bo nie bedzie juz dla nich zapewnionej przez panstwo sluzby zdrowia, czy szkolnictwa".
3 stworzyc prototyp struktury projektu (sądownictwo, gospodarka, edukacja, obronnosc, stosunki miedzynarodowe, itd), a nastepnie wypelnic ja naszymi punktami - zsyntetyzowanymi obiema listami.
4 Oglosic powstanie projektu i zaprosic do wspoltworzenia nowej wersji systemu: - ogol internatow (tak pro forma, bo zbyt duzej wartosci nie wniosa przypadkowe osoby, a ich wypociny beda na poziomie naszych; jednak w sprawach spornych, a beda takie na pewno, to oni beda mieli glos decydujacy, bo roznice zdan rostrzygac bedziemy w formie glosowania) - ludzi, ktorzy juz kiedys stworzyli, lub pracuja obecnie nad projektem, ktorejs z czesci systemu, by wspoltworzyli z innymi secjalistami projekt nowego systemu (Michalkiewicz napisal projekt konstytucji, jest jeszcze kilku innych ludzi, ktorzy sie do tego przymierzyli; jest cos takiego jak narodowy program gospodarczy, jak narodowy kapitalizm - http://www.prawicarzeczypospolitej.org/pobieranie/Program_gospodarczy_Prawicy_Rzeczpospolitej.pdf ; powinnismy korzystac z wykonanej przez innych pracy, zamiast ja powielac, tym bardziej ze watpliwe bysmy zrobili to lepiej. )
W rezultacie, bedziemy mieli konkretny projet na Polske do zaoferowania, w miejsce obecnego rozwiazania; nie bedzie to nasz wlasny projekt, ale praca wspolna srodowisk niepodleglosciowych; nie bedziemy odpowiadali za to czy znajdzie sie tam aborcja, legalizacja marychy, czy prostytucji; i co najwazniejsze, nikomu nie bedziemy narzucac swojego pomyslu na Polske, tylko sami dostosujemy sie do woli wiekszosci zainteresowanych zmianami - to jest wlasciwa droga, a nie streczenie wszystkim dookola swoich rozwiazan autorskich, o ktorych tak naprawde nie mamy pojecia czy zadzialaja, ani czy sa wogole mozliwe do wprowadzenia.
Jeżeli chcesz dać możliwość współtworzenia nowej Polski internautom, to tutaj więcej ch*jów i k*rew będzie leciało niż dialogu. Tłum nie wie co jest dla niego najlepsze bo punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Większość ludzi w Pl zarabia 1200 zł bądź kwoty zbliżone. Jako będą chcieli wprowadzić stawkę minimalną na poziomie 4000zł netto i heja a to, że RP upadnie to nie będzie ich obchodziło. Zdrowo myślący muszą znaleźć złoty środek, zaproponować go jak alternatywę a następnie:
a następnie trzeba siłą wprowadzić te zmiany, inaczej politycy powiedzą:" ok, wprowadzimy to, ale po swojemu"- i będzie jak było. A tak dając im do wyboru- wprowadzacie zmiany albo kula w łeb, nie będą raczej mieli ochoty czegoś uknuć Wiem, że brzmi drastycznie, a moja wypowiedź może być potraktowana jak słowa 5cio latka z patologicznej rodziny, jednak logicznie myśląc, politycy jedyne czego się boją to śmierć (tłumu się nie boją, przynajmniej nie tak, jak powinni).
Z pierwsza czescia sie nie zgodze. Wiki ma zespol redakcyjny ktory akceptuje zmiany, lub nie. Jak przylacza sie do nas sensowni ludzie(sensowniejsi od nas), top trafia do zespolu redakcyjnego i po zawodach. Owszem, bedzie pewnie troche wandalizmu, ale takowy nie przejdzie przez sito redakcyjne. Tak dziala Wikipedia. Niby kazdy moze sobie potrzodzic, ale jakos trzymaja poziom.
Co do drugiego, to 100% zgoda. To tez z tego powodu co napisales, nie jestem fanem postulatow. Bo co zrobimy, jak Tuskaty wyjdzie i powie: "Nasz rzad jest wrazliwy na glos narodu. Przemyslelismy cala sprawe, przeanalizowalismy postulaty i... zdecydowalismy sie wprowadzic je w zycie. Oczywiscie, potrzebne beda w nich drobne poprawki, zeby byly zgodne z prawem unijnym, ale obiecuje solennie, ze sens postulatow zostanie zachowany." Nie mozemy sie na to zgodzic, bo zaraz podokladaja sobie do nich "lub czasopisma", zeby mozna bylo przy tym jakies lody ukrecic, albo zrealizuja je tak jak obietnice wyborcze. Nie chcemy by szli z nami na ugode, tylko zeby poszli sobie precz - tym sie roznimy od solidarnosci i Dudy...
Juz przed manifestacja 23 marca, forsowalem rozwiazanie z jednym jedynym postulatem: "By Tusk, jego rzad, jego koledzy poslowie, oraz szanowna opozycja i pozostale polityczne planktony, zwrocili wszystko co ukradli. A nastepnie zarzucili worki parciane na plecy, zamiast garniturow i wyruszyli w Polske, by podazali boso od miasteczka do miasteczka i na kleczkach przepraszali kazdego napotkanego Polaka za krzywdy, ktore nam wyrzadzili"
Ale nie przeforsowalem. Choc do dzisiaj uwazam ze ten postulat byl najsensowniejszy. Oczywiscie rzad nas zignorowal, wiec powinnismy teraz podbic nieco stawke i teraz zarzadac, by kazdy polityk otrzymal jaszcze 100 batow zanim wyruszy.
Nie ma co spuszczac sie tak nad postulatami, skoro i tak nie oczekujemy by rzad je zaczal realizowac, a wrecz nie zyczymy sobie tego. Chyba ze taki: oglonokrajowe referendum z pytaniem: "czy jestes za tym by wszyscy politycy obecni w parlamencie, w kazdej jednej partii, dostali zakaz sprawowania funkcji publicznych, oraz zostali zatrzymani i gruntownie sprawdzeni czy nie wzbogacili sie nielegalnie przy okazji swojej politycznej dzialalnosci " - na realizacje takiego postulatu przez rzad moglbym sie zgodzic. Ale nie sadze by poparli w sejmie wniosek o takie referendum.
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Czw Sie 15, 2013 11:49 am
Kacper uderzyłeś w samo sedno. Moim zdaniem jest to sposób w jaki mamy szanse zniszczyć ten rząd. Jednak musimy mieć podkładkę, na to co będzie po tym referendum. Bo nawet jak wpakujemy ich wszystkich do mamra to co dalej? Kimś trzeba obsadzić wakaty. Dlatego moim zdaniem musimy najpierw przygotować propozycję nowego prawa i zmian w konstytucji, a później zacząć bój z referendum.
To referendum przejdzie, tylko trzeba zebrać np 20 milionów podpisów, wtedy nie będzie mowy, że nie chcą, nie mogą czy coś- naród sam wymierzy sprawiedliwość.
Niedźwiadek Pospolite Ruszenie
Liczba postów : 89 Poparcie : 95 Join date : 01/04/2013 Age : 31 Skąd : Opolskie
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Sob Sie 17, 2013 7:01 pm
Nie wiem czy oglądaliście film "Fight Club" ale taka forma organizacji by się nam przydała.Nie mówię o walczeniu między sobą, biciu się itp. Ale w tym filmie zwykli prości ludzie, różnych zawodów, ważnych i ważniejszych byli w tym stowarzyszeniu. Było ich dużo, nikt nie wiedział dokładnie ile.
Nie chcę pleść głupot, że film taki a taki, że się podobał itp, ale w nim, ludzie działający w organizacji byli WSZĘDZIE, w różnych miastach, w różnych firmach, sklepach, barach, itp. Nikt nie wiedział, czy przechodzący Kowalski to zwykły Kowalski czy może Kowalski należący do "ugrupowania". To by było zajebiste.
Przydało by się coś podobnego. Zero tłumaczenia, postulatów, zbędnych rozważań nad prostytutkami czy marichuaną. Jeden cel i tyle. Każdy kto ma coś w głowie, wie co trzeba zrobić i wie, że każdy kto jest w opozycji do rządu jest "swój". " A idioci to kurwa idioci " i nie trzeba przekonywać że działamy w ich interesie.
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Nie Sie 18, 2013 10:52 am
Troszkę inaczej to było. Tyler wymyślił założenia, cel, zadania. Tylko on był dowódcą jednak jednocześnie był szeregowym zawodnikiem dzięki czemu miał taką pozycję w grupie. Uczestnicy fight club'u czy późniejszego projektu chaos, byli mu bezgranicznie oddani i wierni. Brali wszystko co im podał na tacy i nie zadawali pytań.
I znowu użyję tych niewygodnych słów. Tłum nie wie co jest dla niego dobre. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Jeżeli weźmiesz 1000 losowo wybranych osób, to podejrzewam że jakieś 70% będzie zarabiało poniżej 1500 zł netto (a część będzie bezrobotna). Tłum (te 70%) będzie chciał podniesienia płacy minimalnej do 4000-5000 netto, bo tyle wynosi płaca minimalna w UK czy DE. Jakie będą tego skutki ?
Zgadzam się rastak, zgadzam... BTW, Wracam powoli do świata żywych
Temat: Re: Dekalog Pospolitego ruszenia Pią Sie 23, 2013 1:49 am
Fight Club ogladalem nascie razy i wciaz lubie wracac do tego filmu. Jezeli chcecie to mozemy wprowadzic kilka rozwiazan Tylora Dyrdona ;)Np zadania domoowe, czy reguly obowiazujace czlonkow ruchu
Przysiadlem i zebralem do kupy wszystkie omawiane przez nas postulaty polityczne. Sprawdzcie czy tak bedzie ok i miejmy to juz z glowy.... Potrzebujemy dodatkowo deklaracje ideowa - ona lepiej okresli profil naszego ruchu.
Manifest - postulaty polityczne napisał:
Zwiększenie znaczenia obywatelskiej inicjatywy referendalnej:
- Jeśli zebranych zostanie minimum 500 000 podpisów pod danym projektem/wnioskiem sejm ma obowiązek ogłosić referendum ogólnokrajowe w tej sprawie. - Uproszczenie procedury składania obywatelskich projektów ustaw.
Zmiana ordynacji wyborczej na JOW:
- Głosowanie w 460 jednomandatowych okręgach wyborczych, zwykłą większością głosów, z równym prawem do kandydowania dla każdego.
Rozwiązanie największych afer oraz sprawdzenie uczciwości obecnych polityków.:
- Jeśli niezawisłe postępowanie doprowadzi do wykazania nadużyć uprawnień urzędniczych, czy ministerialnych i działanie na szkodę Polski nastąpi konfiskata majątków polityków odpowiedzialnych za straty państwa.
Zniesienie, lub znaczne ograniczenie immunitetów za wykroczenia i przestępstwa pospolite dla posłów i posłanek, senatorów i urzędników publicznych:
Wprowadzić odpowiedzialność materialną i karną dla urzędników skarbowych oraz dla dyrektorów placówek państwowych, jeżeli zostanie udowodnione celowe działanie na szkodę obywatela, firmy lub Państwa. :
Zwalczanie nepotyzmu i nieformalnych układów w firmach państwowych.:
- Usprawnienie kontroli wyników konkursów na stanowiska w administracji publicznej, - Likwidacja sztucznie stworzonych stanowisk dyrektorskich. - Weryfikacja kwalifikacji obecnych urzędników i redukcja zatrudnienia w administracji publicznej.
Zmiana sposobu finansowania partii politycznych - wycofanie dofinansowania przez państwo.:
- Partie będą finansowane tylko i wyłącznie przez składki członkowskie oraz z prywatnych datków, z zaznaczeniem maksymalnej kwoty, jaką może przekazać jeden obywatel, firma czy organizacja. - Pełna transparentność dochodów partii politycznych.
Przeprowadzić referendum w sprawie przystąpienia do strefy EURO - przyjęcie przez Polskę unijnej waluty jest zbyt ważna kwestia by rząd decydował o niej ignorując wole obywateli.:
- Wszelkie kwestie budzące duży oddźwięk w społeczeństwie powinny być rozstrzygane w drodze referendum. Przede wszystkim, jeżeli chodzi o zmiany dotyczące suwerenności państwa, oraz umowy międzynarodowe zmieniające status Polski, czy tez znacząco wpływające na nasze wewnętrzne prawodawstwo. Taka umowa był miedzy innymi Traktat Akcesyjny do Unii Europejskiej, czy ustawa ACTA.
Likwidacja Senatu, który nie spełnia swojej roli. :
Obniżenie akcyzy na paliwo oraz możliwie jak największe obniżenie podatku VAT. Zmniejszenie ogólnej stawki CIT i PIT.:
- Podatki zmniejszyć w takim stopniu, w jakim to tylko będzie możliwe, redukować je stopniowo do docelowego poziomu 15%, który jest dopuszczalnym minimum w UE. Zmniejszyć koszty pracy oraz obciążenia wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej, aby w ten sposób wprowadzić pieniądze w obieg, rozwinąć gospodarkę i zwiększyć jej konkurencyjność. - Podwyższenie płacy minimalnej. - Rozszerzenie zakresu podmiotów podlegających zwolnieniu z opłacania składek ZUS, lub ograniczeniu ich wysokości. Ulgi dla nowo powstających firm, oraz podmiotów gospodarczych w trudnej sytuacji - dopóki firma nie wypracowuje pewnego minimalnego netto zysku miesięcznie to jest zwolniona z opłacania składki ZUS, lub podlega pod niższą stawkę. - Zwiększenie kar dla pracodawców zatrudniających "na czarno", oraz naruszających prawa pracownicze (ujętych w kodeksie pracy oraz karnym), oraz poprawienie skuteczności ścigania nieuczciwych przedsiębiorców. - Likwidacja przymusu przystępowania do ZUS, oraz możliwość odstąpienia od państwowej służby zdrowia, z zachowaniem minimalnej stawki, gwarantującą jedynie podstawową opiekę zdrowotną.
Zniesienie barier biurokratycznych dla prowadzenia biznesu, oraz uproszczenie procedur obowiązujących przedsiębiorców.:
- Doprowadzić do zmian prawa podatkowego – w szczególności VAT, PIT i CIT, z zachowaniem formuły, że zasady naliczania podatku muszą być jasne i czytelne dla każdego przedsiębiorcy, bez względu na stopień wykształcenia i doświadczenia biznesowego. - Wprowadzić zasadę, że w przypadku niejasności przepisów prawo zawsze będzie interpretowane na korzyść przedsiębiorcy i obywatela. Przedsiębiorca i obywatel nie może ponosić konsekwencji za luki prawne. - Doprowadzić do zmian prawa w zakresie wykonalności decyzji w stosunku do podatnika – przeniesienie decyzyjności na sądy.
Pomoc polskim stoczniom, koncernom zbrojeniowym, oraz innym kluczowym sektorom gospodarki, w zakresie dozwolonym przez obowiązujące Polskę umowy.:
- W przypadku pilnej potrzeby pomocy dla przedsiębiorstwa o dużym znaczeniu dla bezpieczeństwa, lub gospodarki państwa, należy udzielić takiej pomocy nawet kosztem narażenia się na niezadowolenie Komisji Europejskiej. Należy wspomagać takie podmioty, pomimo grożących kar, tak jak to robią Niemcy w przypadku swoich firm.
Likwidacja ulg podatkowych dla koncernów zagranicznych. :
Zmiana prawa bankowym w Polsce w celu uniemożliwienia zubożania obywateli Polski przez zarówno rodzime jak i zagraniczne instytucje finansowe.:
- Za udowodnione, naruszenie prawa w stosunku do klienta, nakładać dotkliwe kary, - Stworzenie banku narodowego, kontrolowanego przez Skarb Państwa, który oferowałby obywatelom polskim korzystniejsze warunki pożyczek. Jednocześnie byłaby to jedyna placówka, u której mogłyby się zadłużać instytucje państwowe (szpitale, samorządy)
Domagamy się rzetelnego zbadania katastrofy smoleńskiej przez niezależne instytucje międzynarodowe.:
- Podzielamy pogląd większości społeczeństwa, że rosyjskie śledztwo w tej sprawie zostało przeprowadzone rażąco niechlujnie i pod polityczne dyktando kremla, a jego rezultaty są niewiarygodne. - Polski raport KBWL na temat katastrofy, jest dalece niezadowalający i pozostawia wiele wątpliwości i niewyjaśnionych kwestii. - Uważamy, że wycofanie się Polski z uczestniczenia w śledztwie strony rosyjskiej, było działaniem na szkodę kraju, zaś rezygnacja z pomocy struktur NATO w wyjaśnieniu przyczyn wypadku była rażącym naruszeniem procedur obowiązujących kraje członkowskie i rzutuje na pozycje Polski w pakcie. - Żądamy ukarania winnych zaniedbań w kwestii zapewnienia bezpieczeństwa lotu, jak i prowadzonego śledztwa.
Obniżenie do minimum uprzywilejowanych emerytur dla aparatu bezpieczeństwa z lat 45-89 ( ZOMO, SB):
- Emerytury aparatczyków RPL powinny wynosić minimalna stawkę dozwolona ustawa. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na zwiększenie emerytur dla pozostałych grup społecznych, lub na rezerwy konieczne dla utrzymania rozsądnej wysokości emerytur w przyszłości, oraz podczas reformy systemu emerytalnego
Odpolitycznić kolegium sędziowskie oraz przeprowadzić prawdziwą, rzetelna lustrację sędziów i prokuratorów wywodzących się z PRL.:
Stworzenie silnej armii, odbudowa obrony terytorialnej kraju.:
- Bez obowiązkowej służby wojskowej, ale za to obowiązkowe kursy, szkolenia z obrony cywilnej, obsługi broni i metod walki partyzanckiej w mieście, oraz obozy szkoleniowe z symulowanymi operacjami bojowymi, dla każdego obywatela zdolnego do służby. - Arsenał broni ręcznej w każdym mieście, oraz strzelnice dostępne dla obywateli. Obrona dobrego imienia Polski oraz walka z zakłamywaniem historii na arenie międzynarodowej - Polski rząd powinien prowadzić aktywna politykę historyczna z naciskiem na promowanie prawdziwej historii II Wojny Światowej, wyjątkowego bohaterstwa i poświecenia Polaków w walce z niemieckim okupantem, oraz w rola Polaków w ocaleniu Żydów. - Polska powinna stanowczo sprzeciwiać się określeniom fałszującym historie, jak "Polskie obozy koncentracyjne", czy stosowanie zamiennika "naziści", lub "hitlerowcy" zamiast określenia Niemcy. - Należy przeciwstawić się szerzeniu szkodliwych mitów na temat udziału Polaków w prześladowaniach Żydów, prowokacji gliwickiej, agresji Rosji na Polskę, czy ukrywanie paktu Ribbentrop-Mołotow
Spowolnić tempo procesu integracji z Unia Europejską i zmodyfikować kierunek polityki wobec unii.:
- Należy skupić się bardziej na obronie interesów narodowych Polski, oraz na współpracy z najbliższymi sąsiadami i wspólnych działaniach na arenie europejskiej. - Rząd powinien stanowczo domagać się równych dopłat do hektara w rolnictwie dla wszystkich krajów unii, oraz walczyć - wyrównanie za poprzednie lata. - Należy stosować większy umiar we wprowadzaniu w życie wytycznych unijnych, jak jednakowe tablice rejestracyjne (UK, Holandia, Belgia nie ujednoliciły), likwidowanie "zielonych strzałek" na skrzyżowaniach (Niemcy nie zlikwidowały), wprowadzanie unijnych wzorów drogowskazów i innych kosztownych, lecz nieprzynoszących istotnych korzyści dla państwa.
Budowa nowych państwowych zakładów pracy i fabryk (z dopuszczeniem udziału kapitału prywatnego) w miejsce zlikwidowanych przez postkomunistów przedsiębiorstw.:
- Bogactwo kraju należy budować na produkcji i eksporcie. - Postawić na nowoczesne technologie i przemysł maszynowy. - Faworyzować rodzime rozwiązania i produkty przy zamówieniach publicznych.
Zwiększenie znaczenia obywatelskiej inicjatywy referendalnej ▼:
- Jeśli zebranych zostanie minimum 500 000 podpisów pod danym projektem/wnioskiem sejm ma obowiązek ogłosić referendum ogólnokrajowe w tej sprawie. - Uproszczenie procedury składania obywatelskich projektów ustaw.
Zmiana ordynacji wyborczej na JOW ▼:
- Głosowanie w 460 jednomandatowych okręgach wyborczych, zwykłą większością głosów, z równym prawem do kandydowania dla każdego.
Rozwiązanie największych afer oraz sprawdzenie uczciwości obecnych polityków ▼:
- Jeśli niezawisłe postępowanie doprowadzi do wykazania nadużyć uprawnień urzędniczych, czy ministerialnych i działanie na szkodę Polski nastąpi konfiskata majątków polityków odpowiedzialnych za straty państwa.
Zniesienie, lub znaczne ograniczenie immunitetów za wykroczenia i przestępstwa pospolite dla posłów i posłanek, senatorów i urzędników publicznych:
Wprowadzić odpowiedzialność materialną i karną dla urzędników skarbowych oraz dla dyrektorów placówek państwowych, jeżeli zostanie udowodnione celowe działanie na szkodę obywatela, firmy lub Państwa:
Zwalczanie nepotyzmu i nieformalnych układów w firmach państwowych ▼:
- Usprawnienie kontroli wyników konkursów na stanowiska w administracji publicznej, - Likwidacja sztucznie stworzonych stanowisk dyrektorskich. - Weryfikacja kwalifikacji obecnych urzędników i redukcja zatrudnienia w administracji publicznej.
Zmiana sposobu finansowania partii politycznych - wycofanie dofinansowania przez państwo ▼:
- Partie będą finansowane tylko i wyłącznie przez składki członkowskie oraz z prywatnych datków, z zaznaczeniem maksymalnej kwoty, jaką może przekazać jeden obywatel, firma czy organizacja. - Pełna transparentność dochodów partii politycznych.
Przeprowadzić referendum w sprawie przystąpienia do strefy EURO - przyjęcie przez Polskę unijnej waluty jest zbyt ważna kwestia by rząd decydował o niej ignorując wole obywateli ▼:
- Wszelkie kwestie budzące duży oddźwięk w społeczeństwie powinny być rozstrzygane w drodze referendum. Przede wszystkim, jeżeli chodzi o zmiany dotyczące suwerenności państwa, oraz umowy międzynarodowe zmieniające status Polski, czy tez znacząco wpływające na nasze wewnętrzne prawodawstwo. Taka umowa był miedzy innymi Traktat Akcesyjny do Unii Europejskiej, czy ustawa ACTA.
Likwidacja Senatu, który nie spełnia swojej roli:
Obniżenie akcyzy na paliwo oraz możliwie jak największe obniżenie podatku VAT. Zmniejszenie ogólnej stawki CIT i PIT ▼:
- Podatki zmniejszyć w takim stopniu, w jakim to tylko będzie możliwe, redukować je stopniowo do docelowego poziomu 15%, który jest dopuszczalnym minimum w UE. Zmniejszyć koszty pracy oraz obciążenia wynikające z prowadzenia działalności gospodarczej, aby w ten sposób wprowadzić pieniądze w obieg, rozwinąć gospodarkę i zwiększyć jej konkurencyjność. - Podwyższenie płacy minimalnej. - Rozszerzenie zakresu podmiotów podlegających zwolnieniu z opłacania składek ZUS, lub ograniczeniu ich wysokości. Ulgi dla nowo powstających firm, oraz podmiotów gospodarczych w trudnej sytuacji - dopóki firma nie wypracowuje pewnego minimalnego netto zysku miesięcznie to jest zwolniona z opłacania składki ZUS, lub podlega pod niższą stawkę. - Zwiększenie kar dla pracodawców zatrudniających "na czarno", oraz naruszających prawa pracownicze (ujętych w kodeksie pracy oraz karnym), oraz poprawienie skuteczności ścigania nieuczciwych przedsiębiorców. - Likwidacja przymusu przystępowania do ZUS, oraz możliwość odstąpienia od państwowej służby zdrowia, z zachowaniem minimalnej stawki, gwarantującą jedynie podstawową opiekę zdrowotną.
Zniesienie barier biurokratycznych dla prowadzenia biznesu, oraz uproszczenie procedur obowiązujących przedsiębiorców ▼:
- Doprowadzić do zmian prawa podatkowego – w szczególności VAT, PIT i CIT, z zachowaniem formuły, że zasady naliczania podatku muszą być jasne i czytelne dla każdego przedsiębiorcy, bez względu na stopień wykształcenia i doświadczenia biznesowego. - Wprowadzić zasadę, że w przypadku niejasności przepisów prawo zawsze będzie interpretowane na korzyść przedsiębiorcy i obywatela. Przedsiębiorca i obywatel nie może ponosić konsekwencji za luki prawne. - Doprowadzić do zmian prawa w zakresie wykonalności decyzji w stosunku do podatnika – przeniesienie decyzyjności na sądy.
Pomoc polskim stoczniom, koncernom zbrojeniowym, oraz innym kluczowym sektorom gospodarki, w zakresie dozwolonym przez obowiązujące Polskę umowy ▼:
- W przypadku pilnej potrzeby pomocy dla przedsiębiorstwa o dużym znaczeniu dla bezpieczeństwa, lub gospodarki państwa, należy udzielić takiej pomocy nawet kosztem narażenia się na niezadowolenie Komisji Europejskiej. Należy wspomagać takie podmioty, pomimo grożących kar, tak jak to robią Niemcy w przypadku swoich firm.
Likwidacja ulg podatkowych dla koncernów zagranicznych:
Zmiana prawa bankowym w Polsce w celu uniemożliwienia zubożania obywateli Polski przez zarówno rodzime jak i zagraniczne instytucje finansowe ▼:
- Za udowodnione, naruszenie prawa w stosunku do klienta, nakładać dotkliwe kary, - Stworzenie banku narodowego, kontrolowanego przez Skarb Państwa, który oferowałby obywatelom polskim korzystniejsze warunki pożyczek. Jednocześnie byłaby to jedyna placówka, u której mogłyby się zadłużać instytucje państwowe (szpitale, samorządy)
Domagamy się rzetelnego zbadania katastrofy smoleńskiej przez niezależne instytucje międzynarodowe ▼:
- Podzielamy pogląd większości społeczeństwa, że rosyjskie śledztwo w tej sprawie zostało przeprowadzone rażąco niechlujnie i pod polityczne dyktando kremla, a jego rezultaty są niewiarygodne. - Polski raport KBWL na temat katastrofy, jest dalece niezadowalający i pozostawia wiele wątpliwości i niewyjaśnionych kwestii. - Uważamy, że wycofanie się Polski z uczestniczenia w śledztwie strony rosyjskiej, było działaniem na szkodę kraju, zaś rezygnacja z pomocy struktur NATO w wyjaśnieniu przyczyn wypadku była rażącym naruszeniem procedur obowiązujących kraje członkowskie i rzutuje na pozycje Polski w pakcie. - Żądamy ukarania winnych zaniedbań w kwestii zapewnienia bezpieczeństwa lotu, jak i prowadzonego śledztwa.
Obniżenie do minimum uprzywilejowanych emerytur dla aparatu bezpieczeństwa z lat 45-89 ( ZOMO, SB) ▼:
- Emerytury aparatczyków RPL powinny wynosić minimalna stawkę dozwolona ustawa. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze przeznaczyć na zwiększenie emerytur dla pozostałych grup społecznych, lub na rezerwy konieczne dla utrzymania rozsądnej wysokości emerytur w przyszłości, oraz podczas reformy systemu emerytalnego
Odpolitycznić kolegium sędziowskie oraz przeprowadzić prawdziwą, rzetelna lustrację sędziów i prokuratorów wywodzących się z PRL:
Stworzenie silnej armii, odbudowa obrony terytorialnej kraju ▼:
- Bez obowiązkowej służby wojskowej, ale za to obowiązkowe kursy, szkolenia z obrony cywilnej, obsługi broni i metod walki partyzanckiej w mieście, oraz obozy szkoleniowe z symulowanymi operacjami bojowymi, dla każdego obywatela zdolnego do służby. - Arsenał broni ręcznej w każdym mieście, oraz strzelnice dostępne dla obywateli. Obrona dobrego imienia Polski oraz walka z zakłamywaniem historii na arenie międzynarodowej - Polski rząd powinien prowadzić aktywna politykę historyczna z naciskiem na promowanie prawdziwej historii II Wojny Światowej, wyjątkowego bohaterstwa i poświecenia Polaków w walce z niemieckim okupantem, oraz w rola Polaków w ocaleniu Żydów. - Polska powinna stanowczo sprzeciwiać się określeniom fałszującym historie, jak "Polskie obozy koncentracyjne", czy stosowanie zamiennika "naziści", lub "hitlerowcy" zamiast określenia Niemcy. - Należy przeciwstawić się szerzeniu szkodliwych mitów na temat udziału Polaków w prześladowaniach Żydów, prowokacji gliwickiej, agresji Rosji na Polskę, czy ukrywanie paktu Ribbentrop-Mołotow
Spowolnić tempo procesu integracji z Unia Europejską i zmodyfikować kierunek polityki wobec unii ▼:
- Należy skupić się bardziej na obronie interesów narodowych Polski, oraz na współpracy z najbliższymi sąsiadami i wspólnych działaniach na arenie europejskiej. - Rząd powinien stanowczo domagać się równych dopłat do hektara w rolnictwie dla wszystkich krajów unii, oraz walczyć - wyrównanie za poprzednie lata. - Należy stosować większy umiar we wprowadzaniu w życie wytycznych unijnych, jak jednakowe tablice rejestracyjne (UK, Holandia, Belgia nie ujednoliciły), likwidowanie "zielonych strzałek" na skrzyżowaniach (Niemcy nie zlikwidowały), wprowadzanie unijnych wzorów drogowskazów i innych kosztownych, lecz nieprzynoszących istotnych korzyści dla państwa.
Budowa nowych państwowych zakładów pracy i fabryk (z dopuszczeniem udziału kapitału prywatnego) w miejsce zlikwidowanych przez postkomunistów przedsiębiorstw ▼:
- Bogactwo kraju należy budować na produkcji i eksporcie. - Postawić na nowoczesne technologie i przemysł maszynowy. - Faworyzować rodzime rozwiązania i produkty przy zamówieniach publicznych.
Naprawa systemu edukacji w Polsce - zwiększenie poziomu nauczania, cofniecie szkodliwych reform, podwyżki pensji dla nauczycieli połączone z usprawnieniem sytemu weryfikacji ich rzeczywistych kwalifikacji ▼:
Edukacja w Polsce jest w głębokiej zapaści. Rząd podejmuje w trudnym czasie kryzysu nieprzemyślane reformy. Wbrew woli rodziców, ze szkodą dla dzieci. Tysiące szkół i przedszkoli jest likwidowanych. Dlatego musimy sami wziąć sprawy w swoje ręce i zadbać o ratowanie oświaty dla małych i starszych dzieci.
Jesteśmy za zniesieniem obowiązku szkolnego sześciolatków. Rząd nie przeznaczył na reformę obniżenia wieku szkolnego odpowiednich pieniędzy. Nie przeszkolono kadry, nie zadbano o poprawę infrastruktury. W programie nauczania skumulowano wymagania dotychczasowej pierwszej klasy i zerówki, co zmusza sześciolatki do siedzenia w ławkach i wielogodzinnego odrabiania prac domowych z rodzicami. Rząd przyznał, że celem reformy jest szybsze wysłanie dodatkowego rocznika na rynek pracy. Ogromna większość rodziców chce zostawić sześciolatki w zerówkach (z wolnego wyboru skorzystali od 2009r. rodzice blisko 1,5 mln dzieci). Referendum to ostatnia broń obywateli. Jak długo jeszcze mamy przekonywać, że my rodzice nie chcemy tej reformy?
Jesteśmy za zniesieniem obowiązku przedszkolnego pięciolatków. Dzieci pięcioletnie miały obowiązkowo trafić do przedszkoli. Ale przedszkoli brakuje. Zamiast najpierw odbudować bazę przedszkoli rząd wprowadził od 2011 r. obowiązek edukacji przedszkolnej dla wszystkich pięciolatków. Bardzo często pięciolatki realizują obowiązek w … szkołach. Społeczeństwo ma prawo decydować, czy właśnie takiej edukacji chce dla najmłodszych dzieci.
Jesteśmy za przywróceniem w liceach ogólnokształcących pełnego kursu historii oraz innych przedmiotów. Minister Katarzyna Hall i minister Szumilas zmieniły program, praktycznie likwidując licea ogólnokształcące. Licea zmieniły się w kursy przygotowawcze do matury. Teraz już piętnastoletnie dzieci muszą wybrać specjalizację. Zdaniem wielu - zbyt wcześnie. Ograniczono też naukę wielu przedmiotów w tym - co jest szczególnie niepokojące - historii. Uważamy, że tak ważnej kwestii, jak kształcenie młodego pokolenia, wypowiadać się powinni wszyscy obywatele.
Jesteśmy za stopniowym powrotem do systemu: 8 lat szkoły podstawowej + 4 lata szkoły średniej. Wprowadzenie gimnazjów spowodowało wielki zamęt w wychowaniu nastoletniej młodzieży. Dzieci trafiają w najbardziej newralgicznym okresie dojrzewania w nowe środowisko, do nowych klas, pod opiekę wychowawców, którzy ich nie znają. Gimnazja to problem, który trzeba rozwiązać. Nie powinno się to jednak odbywać gwałtownie. Nie powinno się również pozostawiać tej sprawy politykom. Dlatego chcemy, żeby wszyscy obywatele wyrazili w tej sprawie swoje stanowisko.
Jesteśmy za ustawowym powstrzymaniem procesu likwidacji publicznych szkół i przedszkoli? Likwidacja sieci szkół i przedszkoli trwa od lat dziewięćdziesiątych. Z mapy zniknęło już wiele tysięcy placówek. Ten proces przyspieszył, po zmianach wprowadzonych przez minister Hall. Gminy przewidują do likwidacji w najbliższych latach kolejne pięć tysięcy szkół. Ten proces można powstrzymać, przede wszystkim przywracając kontrolę nad działaniami samorządów i dofinansowując system oświaty publicznej z budżetu państwa.